13 Haziran 2016 Pazartesi

Japonların Toplu taşıma kültürü..

Bu yazımı da Türkiyem'deki " Toplu taşıma kültürü " olmayanlara gelsin:)
Mâlesef bu sefer kendi milletimi ezmek zorunda kalıcam ama dünyanın en berbat toplu taşıma kültürüne sahip bir milletiz.. İnmesini, binmesini bilmiyoruz!
Şoförlerimiz daha çok yolcu okadar para diye bizleri otobüslere, minibuslere tıkış kakış sokuyorlarki nefes almamız mümkün değil üstüne üstün günlerdir banyo yapmamış insanların terini koklamak zorunda kalıyoruz koltuğunun altından:))
Her otobüsün ve minibüsün bir yolcu kapasitesi olmalı. 15 senedir Japonya'da otobüse de bindim, trene de bindim Türkiye kadar berbat bir yolculuk yapmadım.
Otobüse çok nadir binerim. Çünkü mesafe uzuyor ve daha sıcak oluyor.
Ama bir kere bile canım istanbulumdaki gibi arkadan iterek bir otobüse sığmaya çalışan bir yolcuyla karşılaşmadım! Ayakta dikelen bile yok! Bakıyor ki otobusde oturacak koltuk az 5 dakika daha bekliyor bir sonraki ne biniyor insanlar. Zaten 5 dakika da bir geliyor.
Bizim insanlarımız randevularına hep geç kalırlar.

Saat 12 de buluşması var ama saat 12 e 20 var hala evden çıkacak!
20 dakika da sen neye yetişeceksin bacım??:)) tabiki de koştura koştura ilk gelen otobüse binmeye çalışacaksın..
Japonların en çok sevdiğim huyları da bir randevuya en az 10 dakika evvel gelmeleri..
1 de buluşulacaksa saat 12:50 de buluşma noktasına gelir ve bekler.
Evden buluşmasına en az 2 saat kala çıkar. Acele etmeden, yavaş yavaş, sakince gider.
Acelesi olmayan bir insan toplu taşıta binerken ben dışarıda kaldım benide sokun diye feryat etmez:) ama dediğim gibi bizim insanlarımız mâlesef çok özen göstermiyorlar bu tür şeylere. İstanbul'da da gözlemledim en az 8 dakika da bir 10 dakikada bir otobüs geçiyor.
Minibüs dakika başı! Biraz erken çıkıp en sakinine binsek olmaz:)
Birde benim dikkatimi çeken nokta ne tren istasyonlarında nede otobüs duraklarında sıraya  girme diye bir şey yok? Dağınık bir şekilde bekliyor insanlar.
Otobüs durağında otobüs gelince insanlar bir anda bir koşturuyor kapı ağzında sıkışıyorsunuz tanımadığınız kişiyle. Japonya'da otobüs duraklarında , oradan kaç tane bölgeye otobüs geçiyorsa o bölgenin sırası vardır. Senin bineceğin bölgenin sırasında 3-5 kişi benim binecegimin sırasında 1-2 kişi. Benim otobüsüm geldiğinde sadece benim sıradakiler yavaş yavaş hareket edip teker teker otobüse biniyor. En önde kim varsa koltuk onun hakkı ( yaşlı biri varsa kesinlikle yer değişilir)..
Tren istasyonların da ise her vagon kapısının önünde sıraya dizilir.
10 vagon varsa 10'unda da sıra oluşturulur. Tren gelir grub ikiye ayrılır. Sag'a ve sol'a bölünür. Kapılar açılır ve ilk önce içeridekilerin çıkması beklenir.



İçeriden inecek bir kişi bile kalmadığına kanât getirilirse adım adım içeri girilir.
Sağdaki grub sağ yönüne doğru, soldaki de sol yönüne doğru yavaş yavaş geçilir
Ve tabiki de en öndekilerindir koltuk hakkı. Erkek bayan gözetmeden saygıyla yerler alınır.
Bir tek yaşlı, hamile ve sakatlar ayrıcalıklıdır. Kişi oturmaya geçmeden çevresine bir göz geçirip bu kişilerden biri varmıdır diye bakındıktan sonra oturur.
Eğer varsa hemen fark etmediği için özür dileyip yer gösterir..
Japonlar'da da saygısız yolcu yok diyemem kesinlikle. Yakuza tipi ve serseriler pek dikkat etmez. Bir omuz çarpar içeri dalar. Çevresinde yaşlı veya sakat varmı diye umursamaz geçer oturur. Ama bizim insanlarımız gibi kimse kimseyi rencide edip evladım bu ne terbiyesizliktir kalkta  ben oturayım demez. Hemen başka biri kalkar yer gösterir. Onun terbiyesizliği kendinedir..
Ha bu arada sabah 7-9 arası ve tokyo gibi dünyanın en kalabalık ülkesindeki trenlere binmeyi örnek vermek isterseniz, gerçektende türkiye'de olsaydı o izdihamın daha beteri olurdu derim:)

1 yorum:

  1. Türkiyede kaç saat beklerseniz bekleyin boş otobüs gelmeyecektir. 5 dakikada bir sefer var ama otobüslerin hepsi tıklım tıklım.
    Sebebinin alternatif ulaşım araçları olmaması olduğunu düşünüyorum. Mesela İstanbulda yeni metro hatları açılıyor yavaş yavaş. Bunlar otobüslerdeki insan yoğunluğunu giderecek şeyler. Çok geç kalınmış bazı şeylere...

    YanıtlaSil

Duygularını bizimle paylaşmak ister misin

Youtube Kanalima Abone Olun

Sosyal Medya Kanallarimdan da Beni Takip eddebilirsiniz