4 Temmuz 2016 Pazartesi

Japonya'da Boşanma..

Japonya'da evlilik kadar boşanmada bir hayli çok. Neredeyse evlilikleri 3-5 yılı pek bulmayan çiftlerle dolu etrafım.. 1-2 tane çocuk yapıp ayrılıyorlar.
Nedeni de maddi olarak her iki tarafta özgür bireyler yetiştirilmeleridir..
Kimsenin kimseye minnet duymadığı, muhtaç olmadığı öğretilerek büyütülüyorlar..
İşin bittimi, menfaatin bittimi çek git.. Özgür ruhlu lar ve bağımsız olmayı seven bir millet.
Çevremdeki japonlara bakıyorum'da , 50 yaş altı kadınların %60'ı bekar anne..
Bu da şu demek oluyor Japonya'da 50 yıla yakın zamandır boşanma oranları git gide artarak büyümeye ve normalleşmeye varmış durumda..
Evde oturan kadın çok çok az. Her biri bir meslek ve hobi sahibi.
Hemşire olanı, öğretmen olanı, memur olanı gelirleri var ne yapsın koca derdi çeksin bizim gibi:p şaka bir yana hiç katlanamıyorlar koca dırdırına ve hiç sıkıntıya gelemiyorlar.
Japon kadınlarının %90 nı üniversitesi mezunu, %70 memur, %30 serbest işle meşgul..
Evde oturanda var ama onlar da muhakkak evde çocuklarının okulları, mahalle toplantıları, çocukların özel dersleriyle veya evde bilgisayar başı bir işte çalışıyor yada tanıdıklarının yerlerinde haftada bir de olsa yardıma gidiyor.. Onun dışında bin bir çeşit hobileri var onların peşinden koşturuyor:)
Bir japon kadını , okumuş, bir meslek sahibi olmuş ve yaşı 30~35  olmuş..
İyi kötü bir koca bulup evlenmiş:) annelik zamanı gelmişte geçmeye başlamış..
Koca bulmuşken, hayattan tüm zevkleri tatmışken, dünyanın en güzel duygusu annelik duygusunu da tatmak istiyor.. Başlıyor çocuk yapmaya 1-2-3-4 yapabildiği yere kadar:))
Öyle bir, iki çocukla yetinmiyor bir çoğu. Cidden 40 yaşından sonra bir çocuk yapmaya başlıyorlar 3-4 tane her sene peş peşe çocuk doğuranda var:))

Çocuklar doğup okul çağına geliyorlar.. Aşağı yukarı ilk okul 4-5-6 gibi aile içi şiddete karşı  sabırları tükenenler patır patır boşanıyorlar.. Kardeşten öte en samimi arkadaşımın boşandığını boşandıktan 7 yıl sonra öğrendim şok geçirdim:))
Çoğu da ayrıldıklarını belli etmiyorlar ya.... Adamlar medenî! Ayrılıyorlar ama öyle kavga döğüş yok.. Sokakta birbirlerini bıçaklama, namus cinayetleri yok..
Tartıştıklarını bile görmeniz imkansız! Eski eşi ve çocuklarıyla birlikte tatile çıkıyorlar.
Ayda bir ailecek yemeğe gidiyorlar.. Çocuklarının okul gösterisini birlikte izliyorlar..
Başları her sıkıştığında ilk yardıma kendileri koşuyorlar.. Gelde anla bunların boşandıklarını??
İşin içinde aldatma varsa bunda biraz değişiyor mesele..
O zaman gidiş gelişler olmuyor.. Çünkü bir taraf zaten başkasına ait!
Nasıl buluşup birlikte tatile gitsin.. Böyle sorunlu bir çok arkadaşım da var mâlesef..
Kadının ekonomik özgürlüğü olan bir ülke burası. Evliliğin normal olduğu kadar, boşanmanın da bir okadar normal olduğu bir ülkedeyiz...
Öyle bizim vefakar Türk kadını gibi çocuklarımın hatırına susuyorum..
Aman çocuklarımın psikolojileri bozulmasın.. Aman el alem ne der. Aman ben kimin kapısına giderim diye bir dertleri yok! Adamlar boşanmayı bir özgürlük olarak görüyor..
Kadın olsun erkek olsun boşandıktan sonra evliliği kolay kolay düşünmüyor..
Kadın kırkından sonra çocukta yapmış.. Devletten yardım, kocadan nafaka, birde maaş ohh hayat ne rahat diyor :)) ne yapsın elin adamlarını:)
İşten yorgun argın gelip, kocaya yemek hazırla, hafta sonu çamaşırlarını yıka ütüle, üstüne üstün birde dırdırını dinle, çocuklarla ayreten uğraş o bizim millete ait bir özelliktir bacım:))
Japonların kültürlerinde yok bu kavram:))
Dünya'da kocaya ve çocuklara saçını süpürge eden Türk kadınıdır! Başka ülkede yok..
Japonya'da boşanma aşamasında evden ayrılan genelde kadın oluyor. Bu biraz maddiyata dayalı birşey.. Eğer o ev banka kredisi ile alınmışsa ve o krediyi erkek tarafı ödüyorsa evde o kalır. Yada kiracı ise ve erkeğin maaşı  kadının maaşından daha fazlaysa erkek ayrılır.. Çocuklar kesinlikle anne ile kalır.
Eğer bir taraf yabancıysa çocuk kesinlikle japon vatandaşı olanda kalır..
2 ay önce çok samimi bir arkadaşımın boşanma aşamasında olduğunu öğrendim.
Çocuklarıyla birlikte annesinin evine taşındığını duydum. Evi 200 metre karelik kocaman bir dubleks evdi. Maalesef evin kredisini kocası ödediği için arkadaşımın çıkmasını istemiş..
İki küçük çocuk ve genç bir anne!  Diyecek söz bulamadım..

10 yorum:

  1. Devlet bunun için bir önlem almayı düşünüyor mu yoksa onlar için de normal bir durum mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. devlet onlem almaya calısıyor tabiki.japonya icin genc nufus cok onemli,o da evli ciftler gerekli :)

      Sil
  2. Her halükarda çocuk kadında mı kalıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yabanciysaniz %100 japon tarafinda kalir.kadin/erkek farketmez. eger her iki tarafta japonsa maddi durumu hangisinin iyise o alir ama annede genellikle.eger baba isterse baba da da kalir.devlet ilk hakki anneye veriyor 18 yas altini

      Sil
  3. Maddi olarak japonya iyi ama manevi olarak bizim ulke daha iyi. Ne olursa olsun evlilik cok ciddi bi makam. Ve sakaya alinmamali. Yok ben okurum elimde altin bilezigim var kimseye katlanamam evlenir bosanirim diye bi dusuncede cok yanlis. Bu evlilikle dalga gecmek olur. Ama yine de allah kimsenin yuvasini bizmasin 😊

    YanıtlaSil
  4. Turkiyeden hamile olarak giden bayan japon vatandasi ile evlenirse, cocukla beraber japon vatandaslik hakki kazanir mi. bosanirsa nolur, askerlik sunnet ve benzeri gibi durumlarin zorunluluk durumlari nelerdir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ekonomik imkanlari nelerdir. cocuk dogunca aşi şart mi

      Sil
    2. Türkiye'den hamile iken derken, çocuk bir japondanmi? Turkdenmi? Turkse japon kanunlarında herhangi bir yasa işlemez. Eğer baba japon ise ve evlilik doğumdan önce gerçekleşirse japon yasaları işler. Bir japonla evlenir evlenmez vatandaşlık alma diye birşey yoktur. Eğer çocuk doğmadan önce japonla evlenirseniz çocuk doğduğunda direk baba dan dolayı vatandaşlık alma ihtimali daha yüksek. Ama ilk önce oturum, sonra vatandaşlık verilebilirde. Siz de evlendikten sonra 1 yıllık aile vizesi alırsınız ancak. Sonra 1 yıl daha uzatılır, sonra 3 yıl alinir, sonrası ya süresiz oturum vizesi alırsınız veya bir 3 yıllık vize de alabilirsiniz. Burası Avrupa değil 6 ayda vatandaşlık vermiyor. Bayanlar evli ise en az 5 sene Japonya'da yaşama şartı var. Evli değilseniz tam 10 yılı doldurmak zorunluluğu var. Bu sure bitiminden sonra oturum vizesi, en son vatandaşlık başvurusu. Anlayacağınız japon devleti vatandaşlığı öyle bedavaya vermiyor:)

      Sil
    3. Aşı her ülkede şarttır. Sadece türkiye'de değil. Ekonomiyide blogumda sık sık işliyorum. Biraz göz gezdirirseniz çok sevinirim.

      Sil
  5. en avantajli devlet hangisidir, oncelikle saglik guvenlik ekonomi hayvan barinaklari konularinda?

    YanıtlaSil

Duygularını bizimle paylaşmak ister misin

Youtube Kanalima Abone Olun

Sosyal Medya Kanallarimdan da Beni Takip eddebilirsiniz