24 Ocak 2016 Pazar

Japonya sokakları neden bu kadar temiz?

Japonya’ya geldiğinizde ilk dikkat çektiğiniz hep sokakların temizliği oluyor.

Çoğu yerde bu soru soruluyor.

Japonya sokakları nasıl bu kadar teniz?

Hiç çöp atmıyorlar mı?

Tabiki de atıyorlar!

Ama tabiki de bizim insanlarımız gibi yendiği çikolata kabını, dondurma paketini, içtiği sigaranın izmaritini, içtiği su şişesini, yediyi yeğen yarısını, yemek paketlerini olduğu yere atıp geçip gitmiyorlar.


İstanbuldaki evimin sokağı şuan gözümün önünden geçti de neydi o allah aşkına ya? çöp konteynırından fazla sokaklarda çöp doluydu.

Japonların da iyisi kötüsü var.

Her şeyini olmasa da izmaritini ve pet şişesini atan var. Özellikle de 20’li gençler ve ergenler.

Büyükler daha bilinçli bu işte. Ne yerse içerse çantasında taşır. Evine veya işyerine kadar taşırıp kutuya atar.

Şimdi gelelim bu temiz sokakların sebebine.


1. Müstakil evleri olanlar her sabah evinin önünü sular ve süpürür. Japon geleneğinde bu çok önemlidir. Evlerinin içlerinde ne olup bittiği kimsenin umrunda değil ama kapısının önünün temizliği o sokakta ve semtte oturanların da sorumluluğu olduğundan buna önem verirler.

Sabah saatlerinde ilk işleri kapının önünü temizlemektir.


2. Apartman görevlilerinin işlerinin bir parçası da apartmanın asansörünü, merdivenlerini, çöp konteynırını ve en son da apartmanın çevresini temizlemektir. Haftada en az 3 gün temizlikçi gelir. 1 gün arayla her yeri siler, süpürür.

En önemli görevi de kapısının önündeki çöpleri temizlemektir.


3. Şirketler!

Japonya’da şirketlerin de görevlerinden biri şirketin etrafının temizliğidir. Bu videoda gördüklerinizin hepsi de şirket elemanlarıdır. İpk videoların hepsi şirkette çalışan uzmanlar, mühendisler, muhasebeciler. Konumu önemli değil. Bazı yerlerde ay da 1 bazı yerlerde de ay da 2 sefer sokağını gönüllü olarak temizlemeye çıkarlar. Her sokakta onlarca şirket olduğu için temizlik görevini sırayla yani takvimle yapıyorlar.

Bu bir nevi kamu hizmetidir. Kendi çalıştığım yerlerde de ben de yapıyordum.

Çok sık olmasa da gidiyordum. Çünkü çalıştığım yerler turistin yoğun olduğu ana merkezlerdi. Bize aylarca sıra gelmezdi.

Bu işler için firmalarından ekstra ücret almazlar.

Maaşınız aynı😌

Şirketlerin yoğun olduğu yerde bu şekilde ortaklaşa toplanıp el birliğiyle temizleyip işlerinin başına dönerler.


Sabah şirkete gelip, kıyafetlerini değiştirdikten sonra ilk işi bu olur.

Daha işe başlamadan o günkü kamu hizmeti olan etraf temizliğine çıkarlar.

Bittikten sonra dönüp iş başı yaparlar.


Çok yoğun ve turistin çok olduğu ana merkezler, çarşılar, metro istasyonları ve meydanlar da çöpçüler olur. Sadece sokakları temizler bu görevliler.

Ama bu insanlara çok nadir rastlarsınız. O kadar azdır ki görmek bazen zor olur. Çünkü bu saydığım yerlerin de kendi temizlik elemanları yine mağazanın yada şirketin etrafını temizlemekle sorumludur.


4. Bunu yeni keşfettim. Bunu da ekleyeyim istedim😌 Güvenlik görevlileri de bu sokak temizliğinden sorumluymuş. Ne zamandır görüyordum ama jeton düşmemişti. Dün yine denk geldim ve dedim aaaa adamin üzerinde güvenlik yazıyor, güvenlik üniforması var tamam da bir elinde süpürgeyle kürek diğer elinde çöp poşeti!

Demekki güvenlik görevlileri de çalıştığı firmanın etrafını temizlik demeyelim de kontrol ediyorlarmış. Çünkü sadece etraftaki izmarit gibi ufak tefek şeyleri topluyordu.

1 yorum:

Duygularını bizimle paylaşmak ister misin

Youtube Kanalima Abone Olun

Sosyal Medya Kanallarimdan da Beni Takip eddebilirsiniz