23 Ocak 2016 Cumartesi

Japonya'da Sakura Kiraz ağacı çiçekleri

Mevsimlerden ilkbahar, aylardan Nisan. Kuşlar cıvıldıyor, hava mis gibi tam benlik ılık bir hava ve sokaklar, caddeler bembeyaz.
Şaşırtıcı şekilde güzel bir manzaraya büründü her yer.
İlk geldiğim o don görünümlü, basit evlerle dolu caddeler gitmiş, yerini bembeyaz gelinlik giymiş caddeler gelmiş! Bu ağaçlara aşık oldum. Hiç dikkatimi çekmemişti.
Sormaya başladım herkese bu ne ağacı? Neden bembeyaz çiçeklerle dolu? "桜木-Sakura ki" Kiraz ağacı dediler. Aslında hayatımda hiç kiraz ağacıda görmemiş bir İstanbul çocuğu olarak gözümün önüne sadece kirazlarla dolu olmalı ama bu bembeyaz çiçekle dolu diye geçti.Hemen eve döner dönmez açtım bilgisayarı İnternetten araştırdım baktım. Türkiye'deki kiraz ağaçları hep meyve vermiş.
Japonya'nın bir kültürü mü olmuş desem? bir geleneksel piknik vesilesimi olmuş desem tüm Japonya'yı donatmışlar bu ağaçla.
Tüm parklar, Okul bahçeleri, Evlerin önleri, Caddeler, Nehir kenarları, heryer kiraz ağacı var. Bir cadde'de en az 100 tane dikmişler. 
Beyazı, pembesi, kırmızısı. Nisan dedin mi sakura zamanı. Sakura dedin mi piknik zamanı gelmiş demekmiş. Bende öğrendim bunları zamanla.
Bir ay sürüyor bu görsel güzellik.
O yüzden bütün akrabalar, iş arkadaşları, okul arkadaşları, mahalle halkı bir gün belirleyip, sözleşip piknik planları yapılıyor.
Piknik derken aynı bizim gibi ızgarasız, çaysız, çeşit çeşit yemeksiz olmaz. Onlarda pikniklerde mangal yapmaya bayılıyor ☺️ Ya bir kişi bütün masrafları yapar, gelen kişi sayısına bölüşür. Yada herkes kendi evinde 2-3 çeşit hazırlayıp, getirip, hep birlikte yenilir. Sadece ve sadece komşuluk ve arkadaşlık yılın bu zamanında bir araya gelip pekinleşir. Seneye yine buluşmak dileğiyle ayrılır. 


Kimse kimseyi evinde ağırlamaz kimse kimsenin evine gitmez. Sırf bu mevsimde geziler düzenlenir. Bilmem şu şehrin sakurası çok meşhur koş oraya. Yok şu şehrin sakura manzarası çok güzel koş buraya.
Özellikle emekliler ve yaşlılar tabikide. Otobüsler dolusu turlarla karşılaşabilirsiniz bu mevsimde. Bizde ortama uyup yiyecekler, içecekler hazırlayıp pikniğe gittik. Kiraz ağacı altında yemeğin, pikniğin tadı bir başka oluyormuş gerçektende.
Sanki gelinliğin altına girmiş, insanın içini, düşüncelerini, beynini temizleyip bembeyaz sayfa açıyor kendisi gibi.
Huzur doluyor insan o manzaranın ortasında.
Eğer birgün Osaka'ya yolunuz düşerse tavsiye edeceğim en güzel mevsim ilk bahardır. Mart'ın ortasıyla Nisan'ın ortası.
Unutmayın haaaa :))

3 yorum:

  1. Çok güzel görünüyor gerçekten

    YanıtlaSil
  2. Zengin bir yazı olmuş detaylara önem vermeniz bir o kadar güzel. elinize sağlık devamını bekliyoruz :)

    YanıtlaSil
  3. Unutmayacağım :) Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Duygularını bizimle paylaşmak ister misin

Youtube Kanalima Abone Olun

Sosyal Medya Kanallarimdan da Beni Takip eddebilirsiniz