17 Ocak 2016 Pazar

Japonca öğrenmeye karar verdim

Artık geleli 4-5 ay olmuş, dil kursuna başlamam gerekliydi. Çevremdekileri, çocuğun hocalarını, insanları anlamadıkça bunalıma giriyordum.
Sordum soruşturdum nerden öğrenecektim bu dili?
Burada yaşayan yabancılar nasıl öğrendi? Kim öğretti?
Çevrede kimse de yok danışayım. Yavaş yavaş patronla Japon eşi'de el çektiler üzerimizden. Sonuçta adamlar da haklı! Onca yoğun iş güç arasında hangi derdime koşuştursunlar? Bir yerden sonra başının çaresine bak gibisine tepkiler vermeye başladılar. Bakma cahil görünüyoruz ama sonuçta doğma büyüme İstanbul kızıyız. Hani köyden, dağdan ovadan gelsem adamlar diyecek cahil, ilk kez görmüş ev, araba, yol yordam. Biliyorlar şehir kızıyım biraz sorkanmalara başladılar:) Eh bacım biraz da senin gayretine bakıyor gibi imalarda bulundular. Haklılardı!

Aklıma ilk gelen şey, Japonya'ya ilk geldiğimizde japon kimliklerini, oturum evraklarını hazırlamak için gittiğimiz belediye geldi! Aldım sözlüğümü elime.
Verdim oğlanı kreşe, geldim belediye'ye.
Girişte İnformation yazan yere girip açtım sözlüğü!
Ben - Watashi- 私
Japonca - Nihongo- 日本語
Öğrenmek - Narau- 習う
İstemek - Hoshi- 欲しい
Nerede? - Doko de?- どこで?
Diye göstererek sordum tek tek:)

Adam vacur vucur anlatıyor bir şeyler anlamadım!
Baktı anlamıyorum bir harita çıkarttı koydu parmağını bir yere Japanese school dedi.
Anlıyok canım 3-5 kelime İngilizce o zamanlar o kadar da cahal değildik:) okey okey school dedim:)
Verdi bana kâğıtları, haritadan'da bizim evi buldurdu bana (japon nüfus kağıdında adres yazıyormuş)
Evin kapısından, kursun kapısına kadar haritadan çizdi yolları. Haftanın her günü yokmuş bu kurs. Sadece haftada bir Salı günleri varmış. Bunu da anlattı görevli. Bu hafta salı günü gidebilirsin dedi. Bende bir kaç gün sonra ilk salı aldım çizili haritayı bizim binanın önüne geldim. Verdim sırtımı binaya!
Başladım izlemeye evin önünden sağ'a gir işaretiyle yürüdüm:)
Biraz ileri gidince park var dedi! Vallaha da park çıktı ya karşıma:) Parktan içeri gir. Oradan da ışıklardan sola gir demişti. Soldan sağa ışıklardan sola yürü kediye benzer bir bina diye haritadan binanın resmini de göstermişti. Valla aynı şekilde bina çıktı karşıma.
BULDUM. Binanın ismi "Ocat"..


Binaya girdim. 4. Kat dedi orada gösterdim kursun ismini sağolsun biri götürdü kursun kapısına kadar. İçeri girdimki içerisi yabancı kaynıyor:)
Yüzümde çiçekler açıyor:)
Nasıl özlemişim yeşil, mavi gözler, sarı, kumral saçlar görmeyi:) İçim dışım çekik göz, siyah saç dolmuştu:)
Neyse kapıda karşıladı biri beni. İngilizce başvuru formu tutuşturdu elime. Çat pat doldurdum formu.
Her hafta salı sabah 10:00'da. Burda olacaksın dediler. O gün başlatmadılar derse. Üzüldüm doğrusu. O kadar bunalmış ve sıkılmışım ki arkadaşsızlıktan ve dilsizlikten sandimki o gün hemen başlayacam!
Yarı sözlükle, yarı İngilizce anlaştık.
Haftaya salı gittim, bir sınıf yabancıyla birinci sınıf öğrencileri gibi başladık japonca alfabesine.

ilk öğrendiğimiz şey japonların asıl, asırlardan beri gelen, japonca nesnelerin ve isimlerin yazmak için kullanılan Hiragana-ひらがな alfabesi oldu.
46 karakterden oluşan alfabeymiş.
Onun yanı sıra tanışma, selamlaşma, birşey sorma, alışveriş falan öğreneceğimiz 3 aylık bir kurs'du bu.
Sonrada Katagana-カタガナ ya geçtik. O da hiragana kadar 46 karakterden oluşuyor. Katagana Japonca'ya yabancı dilden giren kelimeleri yazmak için kullanılıyor. Avrupadan, asyadan gelen nesnelere, icatlara genelde İngilizce veya gelen ülke'nin orijinal ismiyle telaffuz edilenler için kullanılıyormuş.
En son'da Kanji-漢字 ye geçtik.
Ama tabiki bu kurs'da öğreneceğimiz en fazla 50-100 karakter olacaktır.
Bir japon, kreş'ten başlayıp, üniversite mezunu olana kadar her gün 3-5 Kanji öğrenmesiyle 3.000'e yakın öğrenebiliyor. Ben 20'mi geçmiş, Japonya'ya geleli 4 ay olmuş, dört aylık bir bebektim sonuçta:)
O yüzden kanjiyi öğrenmem ölene kadardı:)

Kanji (漢字, かんじ, Çin Harfi anlamında), Çince yazı karakterlerine Japoncada verilen isim. Japoncaya Çince yazının gelişi üzerine farklı teoriler varsa da en kabul göreni 5. yüzyılda Budist rahipler tarafından getirilen Çince yazılı Budizm metinleri ile geldiği şeklindedir. Çince karakterler Japon diline girdiğinde Çincedeki okunuşu (On 音, おん) ve karakterlerin kelime anlamlarının Japoncada önceden beri kullanılan söylenişi (Kun 訓, くん) olarak genellikle ikili bir telaffuza sahip oldu. Bu harflerin hızlı yazımı iki diğer Japonca harf dizisi olan Hiragana (平仮名, ひらがな) ve Katakana (片仮名, カタカナ) dizilerini doğurdu.
Yakın dönemde Japonya'daki dil reformları ile kanji kullanımı isimler, sıfat ve fiil kökleri ile sınırlanarak biçimleri sadeleştirildi. Sayıları on binleri bulunan karakterlerin en çok kullanılan 1945 adedinin oluşturduğu Günlük Kullanım Kanjileri (常用漢字, じょうようかんじ, Jooyoo Kanji) ve bu listeye ek olarak kişi isimlerinde kullanılmak üzere 983 karakterlik bir Kişi Adları Kanjileri (人名用漢字, じんめいようかんじ, Jinmeiyoo Kanji) listeleri resmî olarak kabul edildi.

7 yorum:

  1. bunlari ogrenmek ölüm yaa :)

    YanıtlaSil
  2. peki siz bu kursa giderken ne kadar ücret ödediniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba :) okumaya devam ediyorum ve baya bilgilendim açıkcası . bir kaç sorum benimde olucak bu ücret konusu 1. konu
      2. konu ise türkce destekleyen oldumu hiç kursta?

      Sil
    2. Hayır sıfır Türkçe ile başladım ve öğrendim. En güzeli bu zaten. Yoksa ogrenilemez.

      Sil
  3. iyi günler
    öncelikle başarılar dilerim
    şubat ayında japonca kursu için japonyaya gelmek istiyorum
    herhangi bir okulla bağlantı kurmadım sıfır japoncam ingilizce seviyem ileri düzeyde
    aslında nerden başlayacağımı bilmiyorum okullarla irtibata geçip halledicem sanırım sizin öneriniz nedir ne yapmalıyım

    saygılarımla

    ozkankayis@hotmail.com

    YanıtlaSil
  4. merhaba, ben turkiyede japonca dil kursuna gitmeyi dusunuyorum, bitirdigimde yaklasik N3 seviyesinde olmayi planliyorum, japonyada arastirdigim neredeyse dil kurslarinin hepsi yillik 1 milyon yeni geciyor. daha ucuzu yokmudur? :( (n3-n2 arasi kurs arastirdim ve 9 aya yakin suruyor dediler bitmesi)

    YanıtlaSil

Duygularını bizimle paylaşmak ister misin

Youtube Kanalima Abone Olun

Sosyal Medya Kanallarimdan da Beni Takip eddebilirsiniz